Argument, że to skala 1:72 niekoniecznie taki nietrafiony. Modele (zestawy plastikowe) w tej skali rzadko kiedy są naprawdę poprawne i często ich uproszczenia sa kompromisem między wiernością a ograniczeniami technologii. To samo odnosi się do żywic.
Oczywiście błędy, które opisałeś przy Jumo czy to, o czym wspomniałem przy "żywicznym nosie" są wynikiem nie ograniczeń technologii a brakiem rozpoznania tematu oraz czegoś jeszcze. Wiele osób zaspokaja się samym faktem "żywiczności" detali i złudzeniem ich misternej dokładności. Ba - sam czytałem na tym forum wypowiedzi w stylu - nie ważne by zrobić wiernie, ważne by było złudzenie precyzji.
I tak jest z tymi zestawami. Jaki klient taki towar. Może zbyt ostre są słowa
replika silnika nie zasługuje na tą nazwę
Silnik Jumo 004 w skali 1:72 nie jest wyjątkiem - inne silniki (już nie będę wymieniał) innych producentów również są czasem niedokładne czy uproszczone. Chyba bierze się to z tego, o czym napisałem wyżej. Niewiele osób zada sobie trud porównania detalu z dokumentacją fotograficzną czy rysunkami, niewiele wyłapie mankamenty a jeszcze mniej potrafi te błedy skorygować.
pofilozofowałem sobie to idę pomodelistować