Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Na tym forum piszemy na temat elektroniki i elektryki stosowanej w modelarstwie, czyli o nadajnikach, odbiornikach, regulatorach, ogniwach, ładowarkach i innych pokrewnych.

Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Postprzez Kacper Sokołowski » Wto Sie 23, 2011 8:48 pm

Chciałbym zakupić aparaturę i odbiornik. Nie wiem tylko jak w odbiorniku tego typu http://sklep.modelarnia.pl/index.php?p4591,odbiornik-ar600-dsm2-2-4-ghz-spektrum podłączyć 3 serwa - lotki, ster kierunku, ster wysokości - i regulator. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam.


PS. Pierwszy raz buduję model samolotu r/c i nie mam zbyt wiele wiedzy na ten temat. :D
Kacper Sokołowski
 
Posty: 2
Rejestracja: Wto Sie 23, 2011 8:18 pm

Re: Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Postprzez garnett » Czw Sie 25, 2011 10:53 am

Witam

Masz w odbiorniku 3 pinowe złącza i do nich podłączasz wtyczki serw.
Złacza masz nawet opisane co gdzie ( aileron , elevator , rudder , throttle )

Regulator podłaczasz przez kabel BEC do odbiornika do kanalu "throttle" a silnik do regulatora.
garnett
 
Posty: 28
Rejestracja: Pon Lip 05, 2010 4:23 pm

Re: Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Postprzez Kacper Sokołowski » Czw Sie 25, 2011 7:46 pm

Jeszcze jedno pytanie czy da sie podłączyć 2 regulatory do 1 odbiornika i jak to można zrobić. Ponownie proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki. ;o)
Kacper Sokołowski
 
Posty: 2
Rejestracja: Wto Sie 23, 2011 8:18 pm

Re: Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Postprzez garnett » Pią Sie 26, 2011 11:06 am

Witam

Można ale nie wiem jak bo się nie interesowałem. Na 100% będziesz musiał w jednym odłączyć środkowy kabel od BEC.

Robisz model 2 silnikowy ?? Jezeli to silniki szczotkowe to mozesz 2 podpiąć do jednego regulatora, przy bezszczotkach to będzie już troche kombinowania.

Lepiej zarejestruj się na forach typowo o modelarstwie RC tam szybciej znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrawiam
garnett
 
Posty: 28
Rejestracja: Pon Lip 05, 2010 4:23 pm

Re: Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Postprzez Gmeracz » Czw Wrz 01, 2011 8:29 am

Przy bezszczotkach każdy silnik ma swój regler, których kable sygnałowe podpina się razem przez kabel "Y" do kanału 3 odbiornika. No i trzeba wyłączyć jednego z beców, co opisał już kolega powyżej.
Od śmigła...
Sławek
Awatar użytkownika
Gmeracz
 
Posty: 132
Rejestracja: Czw Wrz 18, 2003 5:03 pm
Miejscowość: UK

Re: Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Postprzez karlem » Pią Wrz 02, 2011 10:52 pm

Gmeracz napisał(a):Przy bezszczotkach każdy silnik ma swój regler, których kable sygnałowe podpina się razem przez kabel "Y" do kanału 3 odbiornika. No i trzeba wyłączyć jednego z beców, co opisał już kolega powyżej.


I zamiast steru wysokości mamy regulację obrotów silników.... :shock:
Ja tam bym podłączył pod kanał nr 1, czyli tam, gdzie jest oznaczenie "throttle" ;o)
Bo na 3 napisano "elevator"...
Najwyraźniej nie używasz ani Spectrum, ani Graupnera :D

Chyba zrobiłeś za duży skrót myślowy dla począśtkującego ...
Nie wyłączyć jednego z BECów, bo co ten biedny silnik wtedy zrobi, a wypiąć idący do odbiornika kabel plusowy z jednego BECa.
Pozdrawiam
karol
Awatar użytkownika
karlem
 
Posty: 190
Rejestracja: Sob Gru 17, 2005 11:25 pm
Miejscowość: Pabianice

Re: Gdzie podłączyć serwa w tym odbiorniku ?

Postprzez Gmeracz » Pią Wrz 16, 2011 1:33 am

Masz rację Karol, używam Futabę gdzie gaz jest na kanale 3 i skróciłem resztę w myślach za bardzo he he...
Oczywiście chodzi tylko o czerwony przewód od beca... Ale wiesz, gdy po raz 198-smy piszesz o tym samym to czasem i głupawka ogarnia mózg...
Od śmigła...
Sławek
Awatar użytkownika
Gmeracz
 
Posty: 132
Rejestracja: Czw Wrz 18, 2003 5:03 pm
Miejscowość: UK


Wróć do Elektronika RC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości