brudzing

Tu dyskutujemy na temat technik stosowanych w modelarstwie redukcyjnym

brudzing

Postprzez Falcon31 » Wto Sie 18, 2009 7:28 pm

Witam szanownych forumowiczów jak widać jestem nowy na forum i również nie jestem wygą jeśli chodzi o modelarstwo, niedawno rozpocząłem na nowo zabawę z modelami i w związku z tym mam do was kilka pytań z tym związanych.

1. Weathering: proszę o pomoc w doborze zestawu do robienia tego fascynującego i pięknego wykończenia modeli. Po przeglądnięciu kilku stron nie mogę zdecydować jaką metode wybrać, chociaż nalepsza dla mnie wydaje sie metoda z zastosowaniem markerów i suchych pigmentów, i tak po przeglądaniu internetu znalazłem 2 opcje
-Zestaw tamiya http://www.tamiya.com/english/products/87080weathering/index.htm lub http://www.gundammad.co.uk/index.asp?section=products&idd=38
-lub pigmenty firmy MIG http://www.jadarhobby.pl/mig-productions-c-21_484.html?page=1&sort=2a

2. wybór aerografu zastanawiam się również który z nich będzie najlepszy do uniwersalnego użytkowania tzn malowania dużych i małych powierzchni.

bardzo prosze o pomoc i dziękuję z góry
Ostatnio edytowany przez Falcon31, Wto Sie 18, 2009 8:11 pm, edytowano w sumie 1 raz
Falcon31
 
Posty: 5
Rejestracja: Wto Sie 18, 2009 7:21 pm

Postprzez Sebastian K » Wto Sie 18, 2009 7:42 pm

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... hp?t=39601
Co do aerografu to popatrz na alledrogo :D .Ja mam pseudo Iwatkę o dyszy 0,3 i maluję pancerkę w skali 1:35.Pokazuje się co jakiś czas takie aero za normalne pieniądze.Druga sprawa skoro chcesz kupić aerograf to i kompresor musisz mieć.
"Nic Panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło! Temu misiu!":-)
"....Dziadek rzucał i wiedział jakie wojsko idzie a teraz kto Mu powie wszystko tajemnica...aaaa tam.."
"Łubudubu niech żyje prezes Naszego klubu-to mówiłem ja Sebastian"
Awatar użytkownika
Sebastian K
 
Posty: 400
Rejestracja: Pią Lut 03, 2006 12:35 pm

Postprzez Falcon31 » Wto Sie 18, 2009 7:58 pm

Jezeli chodzi o aeorograf t zastanawiam się nad czymś do kwoty 800zł.
np. https://airbrushes.com/product_info.php ... 40f9724559

A jesli o kompresor to nie wiem jakie min ciśnienie muszę uzyskać aby jakos sensownie malować
Falcon31
 
Posty: 5
Rejestracja: Wto Sie 18, 2009 7:21 pm

Postprzez Sebastian K » Śro Sie 19, 2009 8:35 pm

No to mierzysz wysoko ale ... dobrze.Będziesz zadowolony uważam.Ale pomyśl o kompresorze :)
"Nic Panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło! Temu misiu!":-)
"....Dziadek rzucał i wiedział jakie wojsko idzie a teraz kto Mu powie wszystko tajemnica...aaaa tam.."
"Łubudubu niech żyje prezes Naszego klubu-to mówiłem ja Sebastian"
Awatar użytkownika
Sebastian K
 
Posty: 400
Rejestracja: Pią Lut 03, 2006 12:35 pm

Postprzez Falcon31 » Śro Sie 19, 2009 8:53 pm

Więc jaki kompresor bys polecał do tego sprzętu?
Falcon31
 
Posty: 5
Rejestracja: Wto Sie 18, 2009 7:21 pm

Postprzez Sebastian K » Czw Sie 20, 2009 5:19 pm

Powiem tak ja do swojej pseudo Iwaty mam lodówkowca :D wystarcza.Ale jak byś chciał coś eleganckiego to może warto przemyśleć kilka aspektów.
1. Czy posiadasz dużo miejsca w lokalu- jeśli tak możesz kupić coś co ma zbiornik 24 l ma kółka i kosztuje ok 350-450zł.
2.Nie masz miejsca -
http://www.allegro.pl/item659935255_ma3 ... ograf.html
to tylko przykład.Cicha praca małe gabaryty. Falcon31 a z jakiego miasta jesteś? Może coś w markecie budowlanym typu OBI czy Castorama dostaniesz.W Castoramie są takie bezolejowe na bazie kwadratu ze zbiornikiem 3,6 lub 6 l .Kosztuje to ok 500zł.Tyle co mogę w tej materii pomóc :D
"Nic Panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło! Temu misiu!":-)
"....Dziadek rzucał i wiedział jakie wojsko idzie a teraz kto Mu powie wszystko tajemnica...aaaa tam.."
"Łubudubu niech żyje prezes Naszego klubu-to mówiłem ja Sebastian"
Awatar użytkownika
Sebastian K
 
Posty: 400
Rejestracja: Pią Lut 03, 2006 12:35 pm

Postprzez Falcon31 » Czw Sie 20, 2009 5:34 pm

Ja mieszkam poza Polską.
jesli chodzi o agregaty to nie bedzie problemu tylko wazne to jaka moc jest potrzebna do zasilenia takiego aero?
Falcon31
 
Posty: 5
Rejestracja: Wto Sie 18, 2009 7:21 pm

Postprzez Sebastian K » Czw Sie 20, 2009 6:59 pm

Ciśnienie robocze aerografu to 1,5-2 bary. Możesz mieć kompresor 50l i będzie ok a może być 3l jak tylko wydajność jest dobra.Ja mam lodówkowca i zbiornik wyrównawczy ok. 5l i wystarcza.
"Nic Panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło! Temu misiu!":-)
"....Dziadek rzucał i wiedział jakie wojsko idzie a teraz kto Mu powie wszystko tajemnica...aaaa tam.."
"Łubudubu niech żyje prezes Naszego klubu-to mówiłem ja Sebastian"
Awatar użytkownika
Sebastian K
 
Posty: 400
Rejestracja: Pią Lut 03, 2006 12:35 pm

Postprzez Falcon31 » Czw Sie 20, 2009 7:17 pm

raczej mysle o jakims małym kompresorku bo i miejsca nie bedzie w domu na trzymanie wielkiej krowy :D
Falcon31
 
Posty: 5
Rejestracja: Wto Sie 18, 2009 7:21 pm

Postprzez Sebastian K » Czw Sie 20, 2009 7:34 pm

No to wybór masz raczej nie wielki skoro nie ma miejsca na 50l zostaje samoróbka lodówkowa albo to co podesłałem w linku.
"Nic Panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło! Temu misiu!":-)
"....Dziadek rzucał i wiedział jakie wojsko idzie a teraz kto Mu powie wszystko tajemnica...aaaa tam.."
"Łubudubu niech żyje prezes Naszego klubu-to mówiłem ja Sebastian"
Awatar użytkownika
Sebastian K
 
Posty: 400
Rejestracja: Pią Lut 03, 2006 12:35 pm


Wróć do Modelarstwo redukcyjne - plastik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości