Postanowiłem, że jeszcze raz podzielę się z Wami moją skromną wiedzą.
W tym poradniku przedstawię Wam jak wykonać przyrząd dzięki, któremu łatwo i przyjemnie będziecie mogli oszlifować obłe ( i nie tylko ) powierzchnie np. kadłub samolotu.
Do wykonania potrzebne będzie:

A więc do dzieła

1.Z twardego, lekko sprężystego drutu ( odradzam giętką miedź) wyginamy kształt jak na zdjęciu nr.1
2.Wycinamy paski z papieru ściernego o różnej gradacji ( szerokość dowolna lecz długość musi być o kilka centymetrów dłuższa od drutu ) widoczne również na zdjęciu nr.1
3.Pasek papieru przekładamy przez jedną ze stron drutu i przyklejamy taśmą.Następnie drugą część papieru mozno naciągamy ( trzeba uważać aby nie przesadzić i nie rozerwać papieru) a następnie przekładamy przez drugą stronę drutu i również przyklejamy taśmą.Jeśli chcemy zmienić gradację papieru badź papier się zużyje to po prostu niepotrzebny lekko zsuwamy z drutu a na jego miejce nakładamy nowy pasek i sklejamy końce taśmą.
Tak to powinno wyglądać po zakończeniu wszystkich operacji:

Aby skorzystać z urządzonka łapiemy palcami za oba końce drutu, przystawiamy np. do kaduba samolotu i zaczynamy szlifować ruszając drutem raz w lewo raz w prawo.

Kilka słow podsumowania.
Urządzenie wykonałem w czasie 5 minut z materiałów dostępnych w domu każdego modelarza i nie modelarza.
Wykonanie jest bardzo proste a przyrząd taki pownien posiadać każdy lotnik i nie tylko.
Tak więc będę kończył słowem:
Pozdrawiam