Problem z farbą humbrol 106

Tu dyskutujemy na temat technik stosowanych w modelarstwie redukcyjnym

Problem z farbą humbrol 106

Postprzez mackbeth » Wto Lut 10, 2009 1:29 pm

Witam:) To mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość:)
Maluje modele farbami Revell'a, dotychczas w zasadzie nie było problemów. Teraz model Hawker Tempest V z airfixa maluje pędzlami humbrolami, a konkretnie chodzi o kolor H106. Po pomalowaniu pojawiły się białe smugi, a szczególnie na granicy kolorów (drugi kolor z revell'a). Farba wymieszana w dokładnie, rozcieńczona rozcieńczalnikiem Wamodu, dotychczas z nim nie było problemów. Malowane bardzo cienkimi warstwami, następna warstwa po 24 h. I niestety na 2 warstwie już pojawiły sie takie białe smugi i ta obwódka na granicy kolorów. Czy to wina farbki, czy ja coś nie tak zrobiłem?
Pozdrawiam:)
mackbeth
 
Posty: 124
Rejestracja: Wto Lut 10, 2009 1:24 pm
Miejscowość: Łęknica/Wrocław

Postprzez Asarus » Wto Lut 10, 2009 3:34 pm

Jak te smugi wyglądają? Możliwe, że to nalot z rozpuszczalnika Wamodu. Wstaw zdjęcie tych smug to będziemy mogli lepiej pomóc ;o)
Michał Janicki
Warsztat: X-3 Stiletto 1/72
Awatar użytkownika
Asarus
 
Posty: 788
Rejestracja: Śro Wrz 24, 2008 5:18 pm
Miejscowość: okolica Warszawy NDM

Postprzez mackbeth » Wto Lut 10, 2009 3:58 pm

mackbeth
 
Posty: 124
Rejestracja: Wto Lut 10, 2009 1:24 pm
Miejscowość: Łęknica/Wrocław

Postprzez Ganz » Sob Lut 14, 2009 12:07 pm

Nie widzę dobrze co jest dokladnie na tym zdjęciu, ale zetknąłem się z problemem "osadu" w farbach humbrol nr 26 i 86. Farby malowały dobrze, aż po prosty pewnego pięknego dnia coś się stało i zaczął się wytrącać dziwny, jasny osad. Rozcieńczałem je rozpuszczalnikiem do farb olejnych. Żadne próby rozcieńczenia nie dawały rezultatu i żadne próby mieszania. Pomogła jedynie nowa puszka farby.
Awatar użytkownika
Ganz
 
Posty: 423
Rejestracja: Nie Paź 26, 2003 9:52 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez Asarus » Sob Lut 14, 2009 5:36 pm

Ja na tych zdjęciach nie widzę żadnego osadu tylko prześwitujący jasny plastik przez szarą farbę.
To jest źle pomalowane. Zielona raczej ładnie położona, ale szara to koszmar... Rozcieńcz ją porządnie i kładź jedną cieniutką warstwę co 24h aż dobrze pokryje.
Michał Janicki
Warsztat: X-3 Stiletto 1/72
Awatar użytkownika
Asarus
 
Posty: 788
Rejestracja: Śro Wrz 24, 2008 5:18 pm
Miejscowość: okolica Warszawy NDM

Postprzez mackbeth » Nie Lut 15, 2009 9:12 am

zdjęcie może nie najlepsze, ale to nie prześwitywanie. Zgadzam się z opinią wyżej, że to farbka jest nie taka... kupię nową puszkę i się zobaczy:)
mackbeth
 
Posty: 124
Rejestracja: Wto Lut 10, 2009 1:24 pm
Miejscowość: Łęknica/Wrocław

Postprzez Asarus » Nie Lut 15, 2009 7:13 pm

Może spróbuj przetrzeć to patyczkami do uszu ze spirytusem. To działa na wiele usterek tego typu :P Może i tu pomoże.
Michał Janicki
Warsztat: X-3 Stiletto 1/72
Awatar użytkownika
Asarus
 
Posty: 788
Rejestracja: Śro Wrz 24, 2008 5:18 pm
Miejscowość: okolica Warszawy NDM

Postprzez mackbeth » Nie Lut 15, 2009 7:31 pm

przetarcie różnymi środkami nie piodziałało.. swoją drogą ciekaw jestem co to jest.. czy rozcieńczalnik za szybko odparowuje, czy farba kiepska?? podejrzewam i jedno i drugie :)
mackbeth
 
Posty: 124
Rejestracja: Wto Lut 10, 2009 1:24 pm
Miejscowość: Łęknica/Wrocław


Wróć do Modelarstwo redukcyjne - plastik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

cron