Kompresor lodowkowy-zdjecia

Tu dyskutujemy na temat technik stosowanych w modelarstwie redukcyjnym

Kompresor lodowkowy-zdjecia

Postprzez jajen » Czw Wrz 11, 2008 12:35 pm

Przedstawiam linki do kompresora lodowkowego, ktory niedawno zbudowalem. Kompresor działa wysmienicie i jest niemal nieslyszalny. Wszystkie komponenty uzyte do jego budowy widoczne sa na zdjeciach , wiec nie ma powodu ich szczegolowo opisywac. Dodam tylko, ze ze wzgledu na mala pojemnosc butli (od gasnicy 1 Kg) kopresor laduje wysokie cisnienie do zbiornika (5 bar) , a na wyjsciu cisnienie jest ustawiane reduktorem malarskim. Wylacznik cisnieniowy zalacza sie w przy cisnieniu 2,5 bar i wylacza przy 5 bar. Reduktorem wyjsciowym ustawiamy natomiast stale cisnienie. Moze ktos wykorzysta zdjecia do budowy wlasnego.

Image
Image
Image
Image
Image

jajen.
jajen
 
Posty: 47
Rejestracja: Wto Sie 26, 2008 9:57 am

Postprzez jajen » Wto Gru 02, 2008 9:56 pm

Żadnych pytań?

jajen
jajen
 
Posty: 47
Rejestracja: Wto Sie 26, 2008 9:57 am

Postprzez marcin66 » Wto Gru 02, 2008 10:15 pm

Też posiadam podobny ale jeszcze nie dokończony a wygląda on tak
http://img211.imageshack.us/my.php?imag ... 074fp3.jpg
http://img141.imageshack.us/my.php?imag ... 076jv2.jpg
http://img293.imageshack.us/my.php?imag ... 079oj2.jpg
Musze przede wszystkim wężyk zmienić.
Image
Image
POZDRAWIAM MARCIN
marcin66
 
Posty: 3
Rejestracja: Wto Lis 11, 2008 8:55 pm
Miejscowość: Nisko

Postprzez Darsu » Śro Gru 03, 2008 11:24 pm

jajen napisał(a):Żadnych pytań?jajen


Why is such ugly?

Cenimy znajomość języków obcych, ale pasowałoby pisać po polsku.
Piękny faktycznie nie jest :)
The most dangerous place in the world is between a mother and her children.
Awatar użytkownika
Darsu
 
Posty: 218
Rejestracja: Śro Paź 29, 2003 5:59 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez filip-orzech » Pon Sty 19, 2009 7:04 pm

Witaj jajen
Czy reduktor użyty przec Ciebie to ten oto tu :?:
http://www.mega-market.com.pl/200-reduk ... -8062.html

Jeśli tak to jaki ma gwint?
pzdr
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu." generał George S. Patton

Image
Image
Awatar użytkownika
filip-orzech
 
Posty: 131
Rejestracja: Czw Sty 03, 2008 3:16 pm

Postprzez jajen » Pon Sty 19, 2009 11:08 pm

Tak to chyba ten. U mnie gwint to 1/4 cala

jajen
jajen
 
Posty: 47
Rejestracja: Wto Sie 26, 2008 9:57 am

Postprzez filip-orzech » Wto Sty 20, 2009 2:49 pm

Aha dzięki :D

p.s a ten dodatkowy manometr za wyłącznikiem ciśnieniowym jest koniecznie potrzebny czy to tylko taki "dodatek"?
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu." generał George S. Patton

Image
Image
Awatar użytkownika
filip-orzech
 
Posty: 131
Rejestracja: Czw Sty 03, 2008 3:16 pm

Postprzez jajen » Wto Sty 20, 2009 3:08 pm

Ten manometr pokazuje cisnienie przed reduktorem i sluzy do wyregulowania wylacznika . Moze obyc sie bez niego.

jajen
jajen
 
Posty: 47
Rejestracja: Wto Sie 26, 2008 9:57 am

Postprzez filip-orzech » Wto Sty 20, 2009 3:43 pm

A czy taki wyłącznik ciśnieniowy się nadaje?
http://allegro.pl/item527808225_wylaczn ... rwaly.html
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu." generał George S. Patton

Image
Image
Awatar użytkownika
filip-orzech
 
Posty: 131
Rejestracja: Czw Sty 03, 2008 3:16 pm

Postprzez jajen » Śro Sty 21, 2009 8:01 pm

Mam dokladnie ten i chodzi pieknie. Najmniejszych klopotow.

jajen
jajen
 
Posty: 47
Rejestracja: Wto Sie 26, 2008 9:57 am

Postprzez anfel » Pon Sty 26, 2009 10:26 pm

Mam pytanie jaka jest cena tego pomarańczowego węża łączącego sprężarkę z aerografem, jak to się dokładnie nazywa i gdzie można kupić ?
anfel
 
Posty: 13
Rejestracja: Pon Sty 19, 2009 12:58 pm

Postprzez pomodronek » Pon Sty 26, 2009 10:45 pm

A ile dałeś kasy za całość???
Za Horde! Za LOTRA! Za DnD! Za Fantasy!
Image
Warsztat:
M4A3 Sherman (76) 1:35 Dragon
Apollo Spacecraft 1:32 Revell
W planach:
7TP
Kubelwagen
Awatar użytkownika
pomodronek
 
Posty: 392
Rejestracja: Sob Wrz 27, 2008 4:41 pm
Miejscowość: Breslau

Postprzez Piotrek.S. » Pon Sty 26, 2009 10:49 pm

anfel napisał(a):Mam pytanie jaka jest cena tego pomarańczowego węża łączącego sprężarkę z aerografem, jak to się dokładnie nazywa i gdzie można kupić ?

Szukaj na Allegro, kosztuje około 15-20 zł najtańszy.
Na przykład tutaj
May you get to heaven a half hour before the devil knows you're dead
Awatar użytkownika
Piotrek.S.
 
Posty: 539
Rejestracja: Wto Lut 08, 2005 10:39 am
Miejscowość: Oborniki

Postprzez Łukasz Sosnowski » Pon Sty 26, 2009 10:53 pm

Jest też w każdej Castoramie w różnych długościach.
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez anfel » Czw Sty 29, 2009 12:06 am

Mam pytanko bo udało mi się zdobyć taki wyłącznik ciśnieniowy. I mam pytanie czy nadaje się do takiego układu ? Jeśli tak to jak to wszystko podłączyć ?

Image

Image

Image
anfel
 
Posty: 13
Rejestracja: Pon Sty 19, 2009 12:58 pm

Następna

Wróć do Modelarstwo redukcyjne - plastik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

cron