tiger1 napisał(a):co to ma być?????????
Michal__R napisał(a):Świetna sprawa! Już nie będę się musiał dusić w oparach !!!! :-]
wlodek_c napisał(a):Ten typ "komory lakierniczej" jest nieprzydatny dla większości modelarzy. Michał MSJ Jaskólski ma rację - żadnych farb łatwopalnych !!! Tak się składa, że w mojej pracy zawodowej projektuje lakiernie przemysłowe i laboratoryjne i wiem, że wszystkie urządzenia iskrzące - silniki, falowniki oraz lampy, gniazdka itp. muszą być wykonane w technologii EX!!! Koszty są ogromne. Zresztą cała kabina lakiernicza oraz wszystko w jej pobliżu ( do ok. 1,5 m) stanowi strefę zagrożenia wybuchem !!!!! Musi być specjalnie do tego celu zaprojetowana wentylacja mechaniczna ( w technologii EX!!!... oczywiście ), filtry węglowe oraz posadzka antyelektrostatyczna!!! Panowie - NIE RÓBCIE takich "komór lakierniczych" bo będzie tragedia. Ja widziałem jak się zapaliły opary od pistoletu lakierniczego w trakcie jego "czyszczenia".
Cóż. Wydaje mi się, że przyjdzie nam się dalej "dusić" w trakcie malowania......
Rafhart napisał(a):Pomysł jest dobry i warty zastosowania , ale jest pytanie ile dziennie godzin spędzasz przy malowaniu aerografem ? czy wykonujesz modele w skali 1:10 ? Albo czy malujesz akrylami czy olejnymi ? Tak na moje jak ktoś nie maluje jakimiś super toksycznymi farbami po kilka godzin dziennie to może sobie darować taką „kabinę”. Jest jeszcze kwestia szybkości schnięcia i kurzu , ale z tym można sobie poradzić bez komory.
Ten typ "komory lakierniczej" jest nieprzydatny dla większości modelarzy. Michał MSJ Jaskólski ma rację - żadnych farb łatwopalnych !!! Tak się składa, że w mojej pracy zawodowej projektuje lakiernie przemysłowe i laboratoryjne i wiem, że wszystkie urządzenia iskrzące - silniki, falowniki oraz lampy, gniazdka itp. muszą być wykonane w technologii EX!!! Koszty są ogromne. Zresztą cała kabina lakiernicza oraz wszystko w jej pobliżu ( do ok. 1,5 m) stanowi strefę zagrożenia wybuchem !!!!! Musi być specjalnie do tego celu zaprojetowana wentylacja mechaniczna ( w technologii EX!!!... oczywiście ), filtry węglowe oraz posadzka antyelektrostatyczna!!! Panowie - NIE RÓBCIE takich "komór lakierniczych" bo będzie tragedia. Ja widziałem jak się zapaliły opary od pistoletu lakierniczego w trakcie jego "czyszczenia".
Cóż. Wydaje mi się, że przyjdzie nam się dalej "dusić" w trakcie malowania......
Wróć do Modelarstwo redukcyjne - plastik
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość